Wandeling door het 17e-eeuwse Utrecht van Saftleven

Tegenwoordig is het heerlijk om langs het water van de Singels te wandelen, maar ook eeuwen geleden was dit een populaire bezigheid. De 17e-eeuwse kunstenaar Herman Saftleven liep regelmatig, al dan niet met zijn hondje, over de stadswal van Utrecht of langs de Stadsbuitengracht - het water langs de huidige Singels. Hij zal tijdens die wandelingen zelden zonder tekenpapier en krijt de deur uit zijn gegaan. De kunstenaar heeft meer dan 200 tekeningen gemaakt van de stad waar hij woonde. In deze route loop je langs een aantal locaties van tekeningen van zijn hand. Waar Saftleven nog een stadsmuur en een hoge stadswal zag, zien we nu vooral de overgebleven Singel terug. De tekeningen van Saftleven gaan vergezeld van een hedendaagse foto op dezelfde locatie. Hoeveel is er nog terug te zien van Saftlevens Utrecht?

Deze route is gebaseerd op het boek Wandelen over de Utrechtse stadswal, geschreven door Laurens Schoemaker, uitgegeven door het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. De foto’s zijn gemaakt door Maite Meijlink en Victor Lansink.

De tekeningen zijn afkomstig uit de collectie van Het Utrechts Archief. 
Breng ook een bezoek aan de tentoonstelling ‘De Getekende Stad’ in Het Utrechts Archief. Te zien van 14 oktober 2023 tot 12 mei 2024. 

startRoute
Wandeling door het 17e-eeuwse Utrecht van Saftleven