In de voetsporen van de gastarbeiders
Veel gastarbeiders kwamen tussen 1960 en 1970 op verzoek van de overheid naar Nederland. Mensen kwamen vanuit Turkije, Marokko, Italië, Spanje, Griekenland en (voormalig) Joegoslavië om hier te werken. Station Utrecht Centraal was voor velen een plek van aankomst en ook in Utrecht werkten er gastarbeiders in de Utrechtse industrie. Zij droegen bij aan de opbouw en de economische en culturele groei en bloei van onze stad na de Tweede Wereldoorlog.
Om hen te eren realiseerde de gemeente Utrecht samen met de kinderen en kleinkinderen van de eerste gastarbeiders een kunstwerk. Het werk bestaat uit twee delen op verschillende locaties. Een deel op de Mariaplaats en het grote werk in het Majellapark. Beide locaties zijn belangrijk voor de gastarbeiders, hun kinderen, kleinkinderen en voor de Utrechtse geschiedenis.
Hoe ging het na aankomst verder met deze mensen? Er zijn meer plekken in Utrecht die belangrijk zijn voor gastarbeiders, omdat ze er werkten, woonden, hun vrije tijd doorbrachten, en na een poosje hun gezin verwelkomden. En ook de stad was betrokken bij de komst van de gastarbeiders. Als werkgever, buurman, huisbaas of leerkracht.
De emigratie generatie maakte een wandelroute tussen beide kunstwerken, met achtergrondinformatie en persoonlijke verhalen. Je kunt deze route lopen door van de ene naar een volgend punt op de kaart te wandelen. Bij de locaties zie je foto’s en kun je ook naar de verhalen luisteren. We wensen je veel wandel, ontdek en luisterplezier!
Nog meer lezen of weten?
Kijk dan op 50jaargastarbeidersutrecht.nl
En op emigratiegeneratie.nl