Kaart
Menu

Wie was ‘winzig’?

Een tijd van grote verandering in de wetenschap

Rudolf Magnus had bekendheid verworven met zijn onderzoek over de werking van geneesmiddelen op hart, bloedvaten, longen en het maag-darmkanaal. Hij speelde daardoor een belangrijke rol in de overgang van de fysiologie naar een professionele en internationale wetenschap. Daarvoor was de fysiologie namelijk een soort dienstmaagd van de anatomie, in plaats van een losstaande discipline.

Gedurende zijn studententijd was Rudolfs bijnaam ‘winzig’, het Duitse woord voor ‘klein’

Je kan vast wel raden waarom. Ondanks zijn kleine postuur kon Rudolf qua academische prestaties juist een groot man (magnus is Latijn voor 'groot'!) genoemd worden. Hij werd immers wereldberoemd dankzij zijn onderzoek over de fysiologie van de houding en de spierspanning. In 1927 werd hij zelfs genomineerd voor een Nobelprijs. Door zijn plotselinge overlijden ging de prijs helaas aan hem voorbij.

Zijn vrouw, Traudl, was een moderne vrouw

geïnteresseerd in de nieuwste mode en politiek. Ze was ook een kettingroker, wat niet vaak voorkwam bij vrouwen. Daarnaast bleek Traudl een getalenteerde schilderes. Ze schilderde niet alleen originele stukken, maar kopieerde ook bekende schilderijen van het Louvre.

Voor welke docent zou jij een serenade houden?

Rudolf Magnus was zeer geliefd. In 1925 bracht het Utrechts Studenten Corps een serenade aan Magnus omdat hij besloot niet naar Heidelberg terug te keren. Hij wees een leerstoel met prachtig ingericht laboratorium af om in oud en vertrouwd Utrecht te blijven.

Utrecht
Time Machine
© 2023 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine