Kaart
Menu

Wie was Christophorus Buys Ballot?

Alleskunner in de wetenschap

Buys Ballot groeide op in een klein Zeeuws dorpje en begon een studie Letteren aan de universiteit van Utrecht. Dit was echter niet zijn enige interesse: Buys Ballot volgde vakken in scheikunde, wiskunde en natuurkunde en studeerde uiteindelijk magna cum laude af in de wis- en natuurkunde. Er is zelfs een meteorologische wet genoemd naar Buys Ballot.

Oprichter van het KNMI

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut werd op 31 januari 1854 opgericht. Hiertoe werd het bolwerk Sonnenborgh omgebouwd tot sterrenwacht. Buys Ballot werd de eerste directeur van het nieuwe instituut.

Het KNMI verhuist naar De Bilt

In 1897 verhuist het KNMI van Utrecht naar De Bilt, waar het tot op vandaag de dag gevestigd is.

Zichtbaar op de universiteit: het Buys Ballotgebouw

Het Buys Ballotgebouw (links) speelt nog altijd een belangrijke rol in het faciliteren van onderwijsruimtes en kantoren voor de Universiteit Utrecht. Het gebouw wordt gebruikt door o.a. het Freudenthal Instituut, Informatica, Theoretische Natuurkunde, het IMAU en verscheidene studieverenigingen.

Maar ook in het Utrechts straatbeeld!

Het werk van Buys Ballot wordt nog altijd herdacht in Utrecht. Zo ook deze muurschildering 'Prof. Buys Ballot onderzoekt het Dopplereffect - Utrecht 1845', op de zijgevel van het pand Burgemeester Reigerstraat 7 te Utrecht. De muurschildering is gemaakt door het kunstenaarscollectief De Strakke Hand en in oktober 2019 onthuld door burgemeester Jan van Zanen.

Utrecht
Time Machine
© 2023 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine