null

Wat was het Utrechts Kindercomité?

location: Aartsbisschoppelijk paleis

Dit zijn studenten van het Utrechts Kindercomité

Afbeelding van enkele leden van het Kindercomité tijdens de oorlog (1944). Het Kindercomité was een verzetsgroep te Utrecht die zorgde voor het laten onderduiken van Joodse kinderen, op de huwelijksreceptie van Geert Lubberhuizen; v.l.n.r. Titie Timmenga, Annie de Waard, dr. Ger Kempe, Manfred Lewinsohn, Olga Hudig, Rut Matthijsen, Dora Mathijssen, Ankie Stork en verder Ewoud Storm van 's-Gravesande en het echtpaar Vink.
Afbeelding van enkele leden van het Kindercomité tijdens de oorlog (1944). Het Kindercomité was een verzetsgroep te Utrecht die zorgde voor het laten onderduiken van Joodse kinderen, op de huwelijksreceptie van Geert Lubberhuizen; v.l.n.r. Titie Timmenga, Annie de Waard, dr. Ger Kempe, Manfred Lewinsohn, Olga Hudig, Rut Matthijsen, Dora Mathijssen, Ankie Stork en verder Ewoud Storm van 's-Gravesande en het echtpaar Vink. source: Het Utrechts Archief

Dit zijn studenten van het Utrechts Kindercomité

Het Utrechts Kindercomité was een verzetsgroep van Utrechtse studenten die Joodse kinderen aan een onderduikadres hielp. Een van de studenten was Annie de Waard (tweede van links), die het codeboek bijhield van 1943 tot 1945.

Hoe ziet dat codeboek eruit?

source: Het Utrechts Archief

Hoe ziet dat codeboek eruit?

Hier een bladzijde met een meisje genaamd Betty. Een kopie van dit codeboek wordt bewaard bij Het Utrechts Archief.

Gingen alle kinderen naar een onderduikadres?

Afbeelding van enkele kinderen uit het kinderopvanghuis Kindjeshaven (Prins Hendriklaan 4) te Utrecht tijdens een wandeling naar het Wilhelminapark; rechts Deetje en Joekie, de Joodse tweeling uit Amsterdam en eerste opvangkinderen; op de achtergrond de Koningslaan.
Afbeelding van enkele kinderen uit het kinderopvanghuis Kindjeshaven (Prins Hendriklaan 4) te Utrecht tijdens een wandeling naar het Wilhelminapark; rechts Deetje en Joekie, de Joodse tweeling uit Amsterdam en eerste opvangkinderen; op de achtergrond de Koningslaan.source: Het Utrechts Archief

Gingen alle kinderen naar een onderduikadres?

Nee, voor sommige Joodse kinderen kon men niet snel genoeg een plek vinden. Maar gelukkig was er de crèche Kindjeshaven aan de Prins Hendriklaan. Op deze foto uit 1942 staan kinderen uit Kindjeshaven in het Wilhelminapark.

storyFeedbackQuestion

exploreArea