Kaart
Menu

Wat maakt het gebouw bijzonder?

Het kind staat centraal

Bij het ontwerp van het gebouw is op de eerste plaats rekening gehouden met het herstel van de kinderen . Een belangrijke focus was de ontwikkelingsgerichte zorg, die hoog in het vaandel staat bij het Prinses Maxima Centrum: de ontwikkeling van kind en gezin ondanks de ziekte en de therapieën. Zo zijn de kamers van de kinderen verbonden met die van hun ouders.

Kleurrijk

Vanaf het begin zijn kinderen en ouders nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het gebouw. Dat zie je terug in de warme, vrolijke kleuren en de inrichting van de kamers, op aanraden van de kinderadviesraad. Maar ook in de manier waarop het gebouw 'werkt' vanuit het perspectief van het kind. Het Máxima heeft geen patiëntenkamers, maar ouder-kindkamers. Het kind heeft een kamer en de ouders hebben aangrenzend ook een eigen kamer. Vanuit hun bed kunnen kinderen het bed van hun ouders zien – maar dankzij de schuifdeur hebben ze naar behoefte wel hun eigen ruimte.

Ouder-kindkamers

Bij de indeling is een 1-minuutregel bedacht, zodat de belangrijkste dingen nooit ver weg zijn. De zorgverdiepingen zijn per ziektebeeld ingedeeld, waardoor alle zorg voor één kind dicht bij elkaar zit en algemene voorzieningen zoals de huiskamer zijn ook dichtbij.

Genezing en ontwikkeling ondersteunen

In de indeling en het ontwerp zijn allerlei keuzes gemaakt om het genezingsproces te ondersteunen. Daarnaast is het belangrijk om kinderen "kind" te kunnen laten zijn. Ze worden uitgedaagd en geprikkeld om zoveel mogelijk te bewegen: het idee is om een leuke omgeving te bieden waardoor ze uit bed en uit hun kamer willen komen. Op de brede gangen kunnen ze fietsen. En als het kan dan worden de grotere speelruimtes als de Bouwplaats en de Tienerlounge ook bereikbaar. Het gebouw is overal ondiep, waardoor er veel natuurlijke lichtval is. Dankzij de lage vensterbanken kunnen kinderen goed vanuit bed uit het raam kijken, waardoor de buitenwereld dichtbij blijft. En bijzonder voor een zorgcentrum – alle kamers hebben hun eigen buitenruimte met zitje.

Dagelijks leven

Een belangrijk uitgangspunt is ook om het dagelijkse ritme van thuis in het centrum te kunnen voortzetten. Zo heeft het centrum klaslokalen, een bibliotheek, en een muziekstudio. Centraal ligt ook de Ontdekplek, een science centrum waar kinderen kunnen leren hoe hun lichaam werkt, wat kanker is, en bijvoorbeeld ook in een 'oefen-MRI scanner' kunnen. En met microscopen kunnen ze kennismaken met de belangrijke rol van het onderzoek in het centrum.

Zorg en research geïntegreerd

Het gebouw is ontworpen om ontmoetingen te stimuleren: ouders, kinderen, zorgprofessionals en onderzoekers komen elkaar tegen in de ontmoetingsruimten op de eigen zorglagen, maar ook bij de receptie, gemeenschappelijke hal en in het restaurant. Van het zorggedeelte kun je ook gewoon bij de onderzoekslaboratoria komen. Die hebben glazen wanden waardoor je de onderzoekers aan het werk kunt zien. De researchverdiepingen hebben een lichte, open indeling waardoor onderzoekers uit verschillende groepen elkaar ook makkelijk ontmoeten.

De Prinses Máxima Centrum Foundation speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de bijzondere faciliteiten en de extra vierkante meters ten opzichte van de meeste ziekenhuizen. Dankzij deze voorzieningen en het centraal stellen van genezing en ontwikkeling, draagt het ontwerp bij aan de missie van het centrum. Zo staat het gebouw van het Prinses Máxima Centrum in dienst van het kind.

Utrecht
Time Machine
© 2022 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine