Kaart
Menu

Wat kwam eerst: de ginkgo of de tuin?

Er was eens... een ginkgo

In het zuidwesten van de prachtige Oude Hortus Botanicus staat een eeuwenoude Ginkgo biloba. Rechts op de foto zie je hoe die boom er honderd jaar geleden uitzag. Een potje 'zoek de verschillen' met de ginkgo die nu voor je staat kan zo je hele middag in beslag nemen. De boom is hoogstwaarschijnlijk de oudste van Nederland in zijn soort. Volgens sommigen is het zelfs de oudste ginkgo buiten Azië.

Bewijs hiervoor is moeilijk te vinden, maar er zijn enkele aanwijzingen...

De beroemde botanicus Carl Linnaeus bezocht de Utrechtse Hortus meerdere malen tussen 1735 en 1737. Hij en andere botanici, zoals de Utrechtse hoogleraar Evert Jacob van Wachendorff, droegen bij aan de ontwikkeling van kennis over planten door ze te beschrijven en af te beelden. De boom moet zijn aandacht hebben getrokken omdat ginkgo's in die tijd niet alledaags waren.

De eerste vermelding van de boom komt van de Duitse botanicus Ehrhart

Erhart maakte een rondreis door Nederland in 1782. Hij beschrijft dan een boom van 'enkele vadems hoog'. Een vadem is ongeveer 1,8 meter. De ginkgo groeit erg langzaam, dus het is goed mogelijk dat de boom destijds al zo'n dertig jaar oud was. Waarom Linnaeus er niks over schreef, weten we tot op de dag van vandaag niet.

Utrecht
Time Machine
© 2023 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine