Kaart
Menu

Real life Bridgerton of Pride and Prejudice, hoe zag dat er uit?

Overdreven of realiteit?

Wie de Netflix-hit Bridgerton heeft gezien weet maar al te goed hoe Daphne zich een weg baant door de grootste gala’s, adellijke bezoeken en liefdesperikelen. Of hoe Elizabeth in de verfilmde Jane Austen-klassieker Pride and Prejudice worstelt met zichzelf, de liefde en het huwelijk. De tijd van pruiken en revoluties intrigeert. Je vraagt je af... hoe zou het geweest zijn om in die wereld te leven?

Verlichting

Ten tijde van Belle van Zuylen was het binnenshuis erg donker. De gloeilamp werd pas in 1879 door Thomas Edison uitgevonden. Voor die tijd gebruikte men kaarsen, olie- of petroleumlampen als verlichting. Groot risico op brand, maar behalve noodzakelijk ook erg sfeervol.

Oh, die Verlichting...

De kaars bood gelukkig genoeg licht om te lezen. En wat was er veel leesvoer! In de 18de eeuw werden kennis en wetenschap namelijk steeds belangrijker in Europa. Mensen gingen anders nadenken over de wereld. Niet blind iedereen volgen en alles geloven, maar zelf nadenken en je verstand gebruiken. Deze periode werd daarom de Verlichting genoemd.

Waaiers, parels en snuifdozen

De mode rond 1750 was deftig en stijf, dames droegen altijd een korset. Witte parels waren erg populair bij hen. Er werd overdadig parfum gebruikt, vaak als vervanging van zeep en water.

Ook in Utrecht...

Ooit liepen ook hier de chique vrouwen met korsetten door de straten. Voor je bevindt zich het voormalige winterverblijf van Belle van Zuylen, of zoals haar adellijke naam luidde: Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken. Haar leven stond vaak borg voor spektakel: heftige affaires en onstuimige liefdesbrieven, gala’s, bijzondere vriendschappen en adellijke pracht en praal.

Utrecht
Time Machine
© 2023 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine