Kaart
Menu

Je zou de Vaartsche Rijn een middeleeuws wereldwonder kunnen noemen

De Vaartsche Rijn een middeleeuws wereldwonder?

Dankzij het middeleeuws waterbeheer konden de waterstanden in het moerasgebied tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht worden beheerst en daarmee deze gronden worden ontgonnen. Ook was het kanaal een belangrijk onderdeel in het verhaal over hoe Utrecht een stad werd.

Wie had recht op de nieuw ontgonnen gebieden?

Niet de keizer, vond bisschop Godebald. Godebald speelde een belangrijke rol bij die ontginningen, en daarmee bij de economische ontwikkeling van Utrecht. Hij vond namelijk dat hij het voor het zeggen had in Utrecht en erkende de macht van de keizer niet. Keizers zetten bisschoppen in als belangrijke bestuurders van hun rijk, maar dat ging dus niet altijd even soepel.

Bisschop vs. keizer: wie wint?

Kort na Pinksteren vielen de mannen van bisschop Godebald de mannen van keizer Hendrik V plotseling aan. Er ontstond een felle strijd, waarbij vele doden vielen. Uiteindelijk sloegen de mannen van de keizer de aanval af en werden de daders gevangen gezet.

En bisschop Godebald?

Hij werd op beschuldiging van majesteitsschennis in de boeien geslagen. Hij kwam later vrij en betaalde naast zijn borg nog een heel andere grote prijs. De keizer dwong Godebald om de Utrechters stadsrecht te geven. De inwoners van Utrecht mochten een stadswal aanleggen én kregen een eigen bestuur en rechtbank. Dat is bijna 900 jaar geleden! Daarmee heeft Utrecht het op een na oudste stadsrecht van Nederland.

Wat waren de gevolgen voor de de stad?

De stad Utrecht zou hierna uitgroeien tot de grootste en belangrijkste middeleeuwse stad van de Noordelijke Nederlanden. Keizer Hendrik V bevestigde het stadsrecht in twee perkamenten oorkonden, die op 2 juni werden opgesteld in paleis Lofen.

Utrecht
Time Machine
© 2023 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine