Kaart
Menu

Inspiratie voor Forrest Gump 2 nodig? Zoek niet verder!

Quint wou ook de invloed van Willem V, de prins van Oranje, terugdringen

Is het niet gevaarlijk om tegen zo'n machtig figuur in te gaan? Toen de voorstanders van de prins (de Oranjegezinden) aan de macht kwamen, vluchtte Quint in 1787 naar het buitenland. Vele andere patriotten ontvluchtten de stad, zoals afgebeeld op dit anonieme prentje. Quint reisde door allerlei steden: Hamburg, Brussel en Gent. Na een korte tijd als soldaat in het Franse leger begon hij een drukkerij die politieke artikelen verspreidde. Hij vond altijd wel een manier om voor zijn idealen op te komen.

Vanaf toen begon de weg naar de top voor Ondaatje

Tijdens de Franse verovering van Nederland in 1795 keerde hij terug naar Nederland. Hij verkreeg allerlei belangrijke posities in de jaren daarna: ondersecretaris van de Raad van Oorlog, lid van het Comité ter ontmanteling van de VOC, secretaris-generaal van Algemene Politie en Binnenlandse Correspondentie, en uiteindelijk advocaat in Den Haag.

Maar Quint bleef erg ontevreden over de politieke toestand van het land

Daarom wou hij in zijn latere jaren liever een overzeese post. In 1815 wordt hij uiteindelijk door koning Willem I benoemd tot ambtenaar eerste klas voor Oost-Indië. Ondaatje sterft in Batavia (hedendaags Jakarta) in 1818.

Utrecht
Time Machine
© 2023 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine