Kaart
Menu

Hoe de Domtoren van de kerk werd gescheiden

Hoe de Domtoren van de kerk werd gescheiden

Vanaf de 112 meter hoge Domtoren kun je de bouwgeschiedenis van de Utrechtse binnenstad goed zien. Lang geleden stond aan de voet van de toren een grote romaanse domkerk, binnen de muren van het vroegere Romeinse castellum. Maar wie vandaag de dag vanaf de Domtoren naar beneden kijkt, ziet vooral een gapend gat dat de toren van de kerk scheidt.

In 1253 brak in Utrecht een enorme stadsbrand uit. Een deel van de binnenstad ging in vlammen op. Vermoedelijk was de romaanse kerk niet beschadigd, en toch ging bisschop Hendrik van Vianden over tot nieuwbouw. Een gotische kathedraal moest op de plek van de oude kerk verrijzen.

Stukje bij beetje werd de romaanse dom afgebroken en vervangen door een gotisch bouwwerk, te beginnen bij het koor en de kooromgang. Wat een logistiek probleem moet dat zijn geweest. En wat een gebedel om geld! De opdrachtgevers hadden talloze deals om te sluiten. Met ambachtslieden bijvoorbeeld, maar ook met leveranciers van natuursteen. De gelovigen en de aflaathandel moesten geld in het laatje brengen. Alles bij elkaar duurde de bouw liefst 266 jaar.

Lees het hele verhaal op website 'Utrecht Altijd'

Utrecht
Time Machine
© 2023 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine