Kaart
Menu

Heb jij een familietraditie?

Veel studentenverenigingen hebben eigen tradities

Net als een soort families hebben veel studentenverenigingen hun eigen tradities opgebouwd. Zo heeft het USC de traditie waarbij studenten een zomer strandwacht zijn op Texel. De VPRO  heeft daar een documentaire over gemaakt, genaamd bademeisters.

In de steeg

Naast PHRM bevindt zich de Woolloomooloo. Menig student klinkt de naam 'Woo' bekend in de oren. Ook de portiers hebben een bijzondere impact op de bezoekers. De discotheek heeft een unieke geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de sociteit PHRM geconfisqueerd door de Duitsers en als hoofdkwartier gebruikt. Er werd een bunker in de tuin gebruikt. Deze bunker veranderde uiteindelijk in de Woo.

Anne Frank

Een van de tradities die de UVSV in ere houdt is dat leden bij het afstuderen een bloemetje leggen bij het standbeeld van Anne Frank op het Janskerkhof. Een oud-bestuurslid zegt over die traditie: "UVSV heeft een mooie bibliotheek met veel boeken, en dit danken wij aan het vroegere gebruik dat leden na afstuderen een boek doneerden aan de vereniging. Toen op een gegeven moment de bibliotheek de grote hoeveelheid boeken niet meer aankon, werd besloten deze traditie af te schaffen en een nieuwe te beginnen. En dus leggen afgestudeerde leden tegenwoordig een bloemetje bij Anne."

Huwelijksmarkt?

Veritas was voor de oorlog een katholieke studentenvereniging. Vanaf de jaren zeventig was hier niets meer van te merken: hoe meer zielen, hoe meer vreugde, was het motto. Bijzonder was dat vrouwen al in 1903 lid mochten worden van Veritas. Veel leden vonden hun toekomstige partner bij Veritas. Het is nog steeds de grootste gemengde vereniging van Utrecht.

De bar in de fik, de piano uit het raam

De dag van oprichting wordt elk jaar bij Unitas op unieke wijze gevierd. Zo wordt de bar deze avond onder het genot van oliebollen en champagne in vuur en vlam gezet. Ook wordt er een piano uit het raam gegooid. Dit staat symbool voor het plaatsmaken voor het nieuwe jaar en het wegdoen van het oude. Kijk dus 21 november altijd goed uit waar je loopt!

Utrecht
Time Machine
© 2022 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine