Geveltekens: strijd om vrijheid en bestuur
location: Stadhuis
Kiesrecht voor iedereen
Kiesrecht voor iedereen
Kiesrecht voor mannen en vrouwen, welk inkomen je ook hebt. Nu gelukkig heel normaal, maar voor het grootste deel van onze geschiedenis niet! Deze steen is een herinnering aan de strijd voor het algemeen kiesrecht, dat zo vanzelfsprekend lijkt, maar het toch niet is. In het midden is Vrouwe Justitia te zien, samen met de woorden Jus Suffragii, recht om te kiezen. Dit logo werd gebruikt ten tijde van de strijd voor vrouwenkiesrecht, zowel door de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht als door de Wereldbond voor Vrouwenkiesrecht.
Dit gevelteken is geplaatst op initiatief van Utrechts Geveltekenfonds. Lees hier meer.
Revolutionair Pieter Quint Ondaatje
Revolutionair Pieter Quint Ondaatje
Pieter Quint Ondaatje (1758-1818) werd geboren in Ceylon (Sri Lanka) en had een Tamil en Nederlandse achtergrond. In 1778 vestigde hij zich als student in Utrecht. Ondaatje was de eerste student van kleur die twee keer in Nederland promoveerde. Tijdens zijn studie raakte hij al snel betrokken bij de patriottenbeweging in de stad. Hij zou uitgroeien tot een invloedrijk man. In het gevelteken is het enige bekende portret van Quint Ondaatje te zien. Rechts zie je een keeshond met een speer met hoed. De keeshond verwijst naar de geuzennaam van de patriotten, de kezen. De hoed en de speer staan voor het streven naar vrijheid. Het zijn oude symbolen die door de patriotten veelvuldig gebruikt werden.
Lees het hele verhaal van deze invloedrijke man op Utrechts Geveltekenfonds.
Tip: Ondaatjes huis is ook te bezoeken via de Utrecht Time Machine!
Gerechtigheid, Waakzaamheid, Gezag, Beleid en Geloof
Gerechtigheid, Waakzaamheid, Gezag, Beleid en Geloof
De bestuurlijke geschiedenis van deze plek gaat ver terug. Al in de veertiende eeuw zat hier de Schepenbank, het stadsbestuur van Utrecht, al zag het er toen heel anders uit dan nu. Het huidige stadhuis werd tussen 1824 en 1830 ontworpen door stadsarchitect Johannes van Embden. Het fronton van Frans kalksteen aan de voorgevel (zie afbeelding) werd in 1957 gevuld met een beeldengroep van Pieter d’Hont, die ook het standbeeld van Anne Frank op het Janskerkhof maakte. De beelden staan symbool voor de functies van het gemeentebestuur: Gerechtigheid, Waakzaamheid, Gezag, Beleid en Geloof.
Het fronton barst van de symboliek, en er zijn nog meer verwijzingen naar het verleden te vinden op de gevel van dit pand.
Meer weten? Ga naar Utrechts Geveltekenfonds.