Geveltekens: Jacobskerkhof
location: Jacobikerk
Jacobskerk
Jacobskerk
Wijk C, het is een bekende naam in Utrecht. Maar waar komt die C eigenlijk vandaan? Dit is te danken aan de Franse bezetting. In 1795 kregen alle wijken van Utrecht een letterduiding, maar alleen de naam van Wijk C heeft de tijd overleefd. Deze steen was een initiatief van het Volksbuurtmuseum, lees daar meer over op Utrechts Geveltekenfonds.
Jacobskerkhof 4
Jacobskerkhof 4
Deze twee mannetjes zijn de 'Huidhandelaren'. Je ziet hoe ze een huid met 'handjeklap' verhandelen. Het gaat waarschijnlijk om een koeienhuid vanwege de hoorn links in de benedenhoek. Weten waarom de huidhandelaren nou juist hier zijn aangebracht? Lees verder op Utrechts Geveltekenfonds.
Jacobskerkhof 41
Jacobskerkhof 41
Hoe oud zou deze gevelsteen zijn? Honderd jaar? Honderdvijftig? Nee, dit komt uit 1983 en is dus pas 50 jaar oud. Hoe het mannetje met de grote voet en de satirische tekst hier zijn beland, lees je op Utrechts Geveltekenfonds.
Sint Jacobsstraat 31
Sint Jacobsstraat 31
Aan de zijmuur van het 18e-eeuwse diaconiehuisje bevindt zich een gedenksteen met de jaartallen 1674-1953. Het speciaal gemaakte gedicht is van Jan Engelman. De tempeest, de orkaan die in Utrecht in 1674 zoveel schade aanrichtte, raakte ook de Jacobikerk. De torenspits sneuvelde en beschadigde een deel van de kerk. Eeuwenlang heeft de Jacobikerk het zonder hoge spits moeten stellen, tot daar in 1953 verandering in kwam...
Lees het gedicht en meer op Utrechts Geveltekenfonds.