Kaart
Menu

Doe jij aan naastenliefde?

St. Apollonia

Een onbekende Utrechter sticht in 1367 een klein gasthuis, gewijd aan St. Apollonia. Hier werden zieken, zwakken, daklozen of rondreizende pelgrims opgevangen.

Willem van Abcoude

In 1378 neemt Willem van Abcoude het gasthuis over en sticht in 1407 een bestuur, de broederschap. Zij zijn verantwoordelijk voor het bestuur en de inkomsten van het gasthuis.

Groei

Het gasthuis begint steeds meer te groeien en krijgt meer bevoegdheden. Zelfs een speciale voor het brouwen van eigen bier. Hoe zou dat gesmaakt hebben, zo'n Blonde Bartholomeus?

De Regentenzaal

De regenten van het Bartholomeus Gasthuis bouwen in 1632 de Regentenzaal. Deze bijzondere zaal is alleen open tijdens open Monumentendag of bij speciale gelegenheden.

Wandtapijt

Dit bijzondere wandtapijt in de Regentenzaal is gemaakt door Maximiliaan van der Gucht in ongeveer 1642-48. Het heet 'een bosgagie verciert met bloemen, vogelen en allerhande gedierten met een huysken, lanen ende dorpen'.

650+ jaar

Inmiddels wordt er al meer dan 650 jaar zorg geboden in het Bartholomeus Gasthuis. Hier is een uitgebreide audiotour te vinden over het gebouw en hier een tijdmachine.

Utrecht
Time Machine
© 2023 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine