Wilhelmina Kinderziekenhuis

Nieuwegracht 137

Wilhelmina Kinderziekenhuis
Groepsfoto van artsen, verpleegkundigen en een paar patiëntjes van het Wilhelmina Kinderziekenhuis aan de Nieuwegracht, jaren 30source: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 803307.

Wilhelmina Kinderziekenhuis

Nieuwegracht 137

Het Utrechts Kinderziekenhuis werd in 1888 opgericht aan de Oude Kerkstraat 28-30. Het werd opgericht door zes vooraanstaande Utrechtse stadsbewoners die geld hadden ingezameld voor een ziekenhuis voor kinderen met arme ouders. Er was plaats voor 8 of 9 kinderen, in 1890 werd dit uitgebreid naar 20 tot 30 patiëntjes. Daarna groeide het ziekenhuis hard. In 1895 kocht het ziekenhuis haar eerste couveuse en in 1897 kreeg het de naam Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Slechts een jaar later verhuisde het ziekenhuis naar de Nieuwegracht. Toen was er plaats voor maar liefst 70 kinderen en in 1900 al voor 350 kinderen! Hier stopte de groei niet. Het WKZ was ambitieus en zou in de komende eeuw nog veel meer gaan betekenen voor de genezing van kinderen en jongeren.

readMore

In 1935 werd een 'Polikliniek voor Kinderziekten' geopend, voor kinderen die niet in het ziekenhuis hoefden te overnachten. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde het WKZ zich tot een kinderziekenhuis waar ook onderzoek werd verricht. Zo werd in de jaren 50 belangrijk onderzoek verricht naar de oorzaak en behandeling van coeliakie (glutenallergie). In 1977 werd de eerste openhartoperatie uitgevoerd in het WKZ, door de Zuid-Afrikaanse hartchirurg Francis Hitchcock. In de volgende twee decennia ontwikkelde het WKZ zich tot één van de topklinieken voor hartoperaties bij kinderen. In 1977 werden ook de eerste pediatrische immunologische laboratoria opgericht. Tien jaar later, in 1987, werd de eerste stamceltransplantatie in het WKZ uitgevoerd.

In 1999 vond er een fusie plaats met het Academisch Ziekenhuis Utrecht en de medische faculteit en verhuisde het WKZ naar de Uithof (nu Science Park Utrecht). Zo ontstond het UMC Utrecht. 

exploreArea