Van Hoornekade

Van Hoornekade

Van Hoornekade
De Van Hoornekade in de jaren 30.source: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 86601.

Van Hoornekade

Van Hoornekade

De Van Egmontkade is vernoemd naar de graaf van Egmont, die samen met Willem van Oranje en de graaf van Hoorne een belangrijk edelman was in de strijd tegen Spanje in de Tachtigjarige Oorlog. Van Egmont en Van Hoorne zijn als gevolg geëxecuteerd, Willem van Oranje wist nog te ontkomen. De straat is onderdeel van het stedenbouwkundige plan van de heren Berlage en Holsboer. Vroeger liep langs de straat water, vandaar de 'kade'. Vanwege vuiloverlast en ratten werd het water in 1953 gedempt. In 1930 werd er begonnen met graafwerkzaamheden die op 5 december van datzelfde jaar leidden tot de ontdekking van ‘Het Utrechtse Schip’. De vondst werd meteen herkend als een belangrijke historische ontdekking. Het schip werd tussen 997 en 1027 gebouwd en was dus op het moment dat het werd gevonden al zo'n 900 jaar oud. In deze straat zaten een boekhandel, slager, manufacturenwinkel, groentewinkel en meerdere bakkerijen. Verder bestond de straat uit woonhuizen.

readMore

Wist je dat...

...de Groen van Prinstererschool op de Van Hoornekade was ontworpen en gebouwd in de stijl van architect Berlage?
...er in 1935 in Zuilen bijna constant 1200 van de 5000 gezinshoofden zonder werk zaten? Tegelijkertijd kregen Zuilenaren een veel lagere uitkering dan hun Utrechtse collega's, terwijl het verschil in woonplaats soms maar één huisnummer was! Dit leidde tot stakingen.
...de burgemeester van Zuilen, Norbruis, en wethouder Zachte audiëntie verkregen bij de minister van Sociale Zaken, Slingerlandt, maar op straat werden gezet toen de gemoederen op het departement verhit raakten? Uiteindelijk werd Zuilen gelijkgesteld met de grote steden bij de uitkering aan werklozen en de werkverschaffing.

Lees het hele verhaal achter deze straat hier.

exploreArea