Kaart
Menu
Standbeeld van Jan van Nassau met op de achtergrond het Academiegebouw, waar in de Aula (de voormalige Kapittelzaal) de Unie van Utrecht is ondertekend.
Het Utrechts Archief
Creative Commons Licence

Unie van Utrecht: de ondertekening (startpunt wandelroute)

Domplein

Bijgedragen door

Jan van Nassau aan het woord — 'Welkom allemaal op het Domplein. Misschien is mijn standbeeld je al wel eens opgevallen, of zie je mij nu pas voor het eerst? Ik sta hier natuurlijk niet voor niets! Mijn oudere broer kennen jullie allemaal, maar ik stel mijzelf graag aan jullie voor. Mijn naam is Jan van Nassau en de reden waarom ik hier midden op het Domplein sta heeft te maken met dat wat ik hier in mijn rechterhand vast houd, het traktaat 'de Unie van Utrecht'. Bijna vierhonderdvijftig jaar geleden werd de Unie van Utrecht in de Kapittelzaal van het gebouw dat achter mij staat ondertekend. Het betekende een belangrijke samenwerking tussen opstandige Nederlandse gewesten in de strijd tegen de Spanjaarden en het kondigt het Nederland aan zoals we dat nu kennen. Tijdens deze wandeling door de binnenstad zal het verhaal van de totstandkoming van de Unie van Utrecht worden verteld door mij, en door mijn twee tijdsgenoten Dirk Cater en Trijn van Leemput. Fijne wandeling en tot straks!'

Lees meer over deze plek

Op 23 januari 1579 werd de Unie van Utrecht getekend, hier in de kapittelzaal van de Domkerk. Tegenwoordig is dit de aula van het Academiegebouw. Midden op het Domplein vind je de initiatiefnemer van de Unie van Utrecht: Jan van Nassau, de jongere broer van Willem van Oranje. Hij ondertekende als eerste de overeenkomst tussen de noordelijke gewesten en een aantal steden die zich gezamenlijk verzetten tegen de Spaanse bezetting. Het verdrag was in de eerste plaats een militair verbond tussen opstandige Nederlandse gewesten. Samen legden zij een aantal belangrijke dingen vast op het vlak van defensie, belasting en vrijheid van godsdienst. De samenwerking mondde uiteindelijk uit in de vorming van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en zelfs in het ontstaan van Nederland zoals we het nu kennen. Toch duurde het nog even voordat er gesproken kon worden van vrede. De Unie van Utrecht was dan wel ondertekend, maar de Tachtigjarige Oorlog bleek nog niet ten einde te zijn. 

Kaart

Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine
© 2023 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine