Sint-Gertrudiskerk

Amaliadwarsstraat 2B

Sint-Gertrudiskerk
De Sint Gertrudiskerk vlak voor de oorlog, tussen 1936 en 1939.source: Afkomstig uit Het Utrechts Archief (nr. 825099). Fotograaf: C. Raue sr.

Sint-Gertrudiskerk

Amaliadwarsstraat 2B

De Tweede Wereldoorlog raakte iedereen, soms op kleine manieren, soms op grote manieren. Iedereen moest zich aanpassen en ook in deze katholieke kerk drong de oorlog binnen. Hier is een verhaal van klein verzet begonnen, nog in 1945. Al voor dat jaar was de kerk een plaats van steun en medemenselijkheid. Dit was te danken aan de inzet van kapelaan Theo Egberts.

readMore

Egberts volgde de priesteropleiding in Driebergen-Zeist. In de zomer van 1931 werd hij door aartsbisschop van Utrecht op 25-jarige leeftijd tot priester gewijd. In 1939 benoemde aartsbisschop Johannes de Jong Egberts tot kapelaan van de Sint-Gertrudisparochie. Samen met zijn pastoor en collega's kreeg de kersverse kapelaan 6000 leden onder zijn hoede, waarvan zo'n 1100 kinderen. Een jaar later brak de Tweede Wereldoorlog uit. Egberts stak zijn handen uit de mouwen. Driehonderd kinderen uit Utrecht kregen tijdens de Hongerwinter onderdak en eten in Egberts geboortestreek Twente. Egberts schreef hierover in zijn dagboek: 'Pracht volk, die Tukkers. Moge God hen sparen voor oorlogsgeweld!!’ Ook riep de kapelaan alle jonge mannen in 1945 op om onder te duiken en zich niet te melden voor de Arbeitseinsatz, de dwangarbeid in Duitsland. Van tenminste één jonge parochiaan weten we dat hij is ondergedoken, Bart Koot.

Meer weten?
Lees het oorlogsdagboek van Theo Egberts: Kapelaan in Oorlogstijd (2021), gepubliceerd door Christa van Hees-Koot.
 

 

exploreArea