Prins Bernhardlaan (oneven zijde)

Prins Bernhardlaan

Prins Bernhardlaan (oneven zijde)
Het middelste gedeelte van het Monument voor de Gevallenen in de Prins Bernhardlaan te Utrecht.source: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 53455. Fotodienst GAU

Prins Bernhardlaan (oneven zijde)

Prins Bernhardlaan

De Prins Bernhardlaan is vernoemd naar de echtgenoot van koningin Juliana. Oorspronkelijk was het gepland als een kade, maar vanwege het dempen van het kanaal werd het hernoemd tot laan. De architect van veel van de laan was W.C. van Hoorn, die in 1950 de eerste galerijflats in Zuilen ontwierp om te helpen bij het verminderen van de woningnood na de oorlog. Het Wijkgebouw 'Mariëndaal' werd ook ontworpen door Van Hoorn en later gebouwd op nummer 2 van de laan. Op de hoeken van de A.H.G. Fokkerstraat werd een gezondheidscentrum gevestigd, met onder andere een dokterspraktijk, een apotheek en een tandartspraktijk. De oorspronkelijke flats hadden een galerij die als openbare weg werd onderhouden. De Ronde van Zuilen, een wielerwedstrijd, kwam ook door de Prins Bernhardlaan. In deze straat oorspronkelijk het Verzetsmonument van Zuilen dat in de middenberm van de J.M. de Muinck Keizerlaan, maar dat staat nu in het Henny Knipschildplantsoen staat. Henny Knipschild was een verzetsstrijder. Het monument herdenkt verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. In deze straat woonden verder in het begin alleen artsen en dominees.

readMore

Wist je dat…

  • …het Verzetsmonument van Zuilen is ontworpen door W.C. van Hoorn en het beeldhouwwerk is uitgevoerd door Jo Uiterwaal? De schaal van speciaalstaal werd geschonken door de Demka-fabrieken.
  • ...na de onthulling van het monument in 1949 nóg twee zijn namen toegevoegd aan de oorspronkelijke lijst op het linker schild? Dit zijn S. Innikel en D. van den Brink. Sjerk Innikel overleed in mei 1945 in een Duits concentratiekamp aan de verwondingen die hem door de Duitsers waren aangebracht tijdens verhoren die bedoeld waren om zijn moeder te verraden. Dirk van den Brink kwam om het leven toen hij als krijgsgevangene aan de beruchte Birmaspoorlijn tewerk werd gesteld. Beide namen kwamen pas na de onthulling van het Verzetsmonument aan de oppervlakte en zijn daarom pas later toegevoegd.
  • ...er enige meters vóór het monument een (slecht leesbare) gedenksteen ligt waarop de slachtoffers vermeld staan die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen die bij Werkspoor werkten? Deze steen werd na sluiting van de fabriek hier geplaatst.

Lees het hele verhaal achter deze straat hier.

exploreArea