Prins Bernhardlaan (even zijde)

Prins Bernhardlaan

Prins Bernhardlaan (even zijde)
De Prins Bernhardlaan, eind jaren 80.source: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 19342. Fotodienst GAU.

Prins Bernhardlaan (even zijde)

Prins Bernhardlaan

De Prins Bernhardlaan is vernoemd naar de echtgenoot van koningin Juliana. Oorspronkelijk was het gepland als een kade, maar vanwege het dempen van het kanaal werd het hernoemd tot laan. De architect van veel van de laan was W.C. van Hoorn, die in 1950 de eerste galerijflats in Zuilen ontwierp om te helpen bij het verminderen van de woningnood na de oorlog. Het Wijkgebouw 'Mariëndaal' werd ook ontworpen door Van Hoorn en later gebouwd op nummer 2 van de laan. Op de hoeken van de A.H.G. Fokkerstraat werd een gezondheidscentrum gevestigd, met onder andere een dokterspraktijk, een apotheek en een tandartspraktijk. De oorspronkelijke flats hadden een galerij die als openbare weg werd onderhouden. De Ronde van Zuilen, een wielerwedstrijd, kwam ook door de Prins Bernhardlaan. De flats zijn vervangen door de huidige huizen. Voor de St.-Jacobuskerk, de derde katholieke kerk in Zuilen, stond het herdenkingsmonument, dat in 1954 door de stad Utrecht aan de inwoners van de voormalige gemeente Zuilen werd gegeven.

readMore

Wist je dat…

  • …het herinneringsmonument voor de voormalige gemeente Zuilen de bijnaam 'de doodskist' kreeg onder de inwoners van Zuilen?
  • … op het monument werd de tekst aangebracht: ‘Als gemeente opgeheven, als gemeenschap gebleven.'? Dat was niet het origienele plan, er hoorde nog het woordje ‘toch’ voor het woord ‘gebleven’, maar dat vond het gemeentebestuur van Utrecht toen te ver gaan. Later is 'toch' tóch toegevoegd.

Lees het hele verhaal achter deze straat hier.

exploreArea