Ouderlijk huis van Truus van Lier

Prins Hendriklaan 50a

Ouderlijk huis van Truus van Lier
Het ouderlijk huis van Truus van Lier. source: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 58139.

Ouderlijk huis van Truus van Lier

Prins Hendriklaan 50a

Dit is het ouderlijk huis van Truus van Lier. Geertruida van Lier werd op 22 april 1921 geboren in Utrecht, niet in dit huis, maar een stukje verderop. Wel zou ze hier opgroeien en het grootste deel van haar leven doorbrengen. Ze woonde hier met haar ouders Wim van Lier en Derkje van Lier-Wensink, en haar oudere zus Miek.

readMore

 In de eerste helft van de twintigste eeuw was dit nog de rand van Utrecht. Het huis zag uit op weilanden en er reden nog maar weinig auto's door de stad. De Van Liers leefden op een ruimtelijke, rustige plek. Truus' buurvrouw was toen al Truus Schröder, en Truus moet vroeger in het bijzondere Rietveld-Schröderhuis hebben gespeeld met haar buurmeisje, Schröders dochter. Schröder beschreef Truus als het meisje met de 'vergeet-mij-niet-ogen'.

Truus spendeerde haar kindertijd en tienerjaren in dit huis, terwijl ze naar school ging in Utrecht en Zeist. Toen de oorlog uitbrak was Truus 19, en tijdens de oorlog begon ze aan haar studie Rechten aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Met studiegenootjes vergaderde ze hier in het geheim over verzetsdaden. Dit was riskant, want het huidige University College was destijds de Kromhoutkazerne - omgedoopt tot de Hermann Göringkazerne - en zat vol met Duitse soldaten in opleiding. Alle rebelse studenten moesten onder de neus van de Duitse wacht door de deur van dit huis naar binnen sluipen.

exploreArea