Minrebroederklooster

Janskerkhof 3

Minrebroederklooster

Minrebroederklooster

Janskerkhof 3

Ah, je hebt de prachtige entree van dit gebouw gevonden! Zitten er studenten op de trap, lopen er mensen door de deur, of is de poort gesloten? Op de hoek van het gezellige Janskerkhof vind je dit stokoude gebouw, dat een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van Utrecht.

readMore

Het Minrebroederklooster is in de 13de eeuw gesticht door franciscaner monniken, die met hun sobere levensstijl bekendstonden als de ‘mindere broeders’. De kloosterorde verloor flink aan populariteit tijdens de 16de-eeuwse Reformatie, en kreeg het zwaar te verduren tijdens de Beeldenstorm van 1566. Nadat vernielingen waren aangericht en de positie van de Kerk in twijfel werd getrokken, werden de katholieken uit het Minrebroederklooster gezet.

Na de Unie van Utrecht in 1579 werd het Minrebroederklooster omgedoopt tot Statenkamer. De Staten van Utrecht – een verbond tussen steden in de regio, en voorloper van de Provinciale Staten – werd een belangrijk bestuursorgaan in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hun zetel kwam in het voormalige klooster.

De Statenkamer blijft een belangrijk bestuurlijk centrum totdat de Fransen rond 1800 steeds meer grip op Nederland krijgen. Zij ‘depolitiseren’ het Nederlandse Staten-systeem, waardoor het Minrebroederklooster een nieuwe functie krijgt. Het gebouw wordt, als onderdeel van de Universiteit Utrecht, omgebouwd tot museum en onderzoekslaboratorium. In de negentiende en twintigste eeuw zorgen vele verbouwingen voor collegezalen, expositieruimtes en laboratoria in het voormalige klooster.

Inmiddels behoort het Minrebroederklooster nog altijd tot de universiteit. De rechtenfaculteit is gevestigd in dit gebouw.

exploreArea