Klaas Postma

Franz Schubertstraat 37

Klaas Postma
Stolperstein voor Klaas Postmasource: Christian Michelides, Wikipedia

Klaas Postma

Franz Schubertstraat 37

Klaas Postma was verzetsman en oprichter van de Oranje Vrijbuiters. Hij werd in 1904 geboren in Meppel. Postma was getrouwd met Dora en had met haar twee zoons een dochter. In Utrecht was hij bouwtechnisch tekenaar en ontwerpen bij de Nederlandse Spoorwegen, maar hij had ook doorgeleerd tot architect. Het gezin Postma woonde in Utrecht op dit adres, nadat ze door de Duitse bezetter uit hun vorige huis gezet waren. Op de zolder van hun huis waren Joodse onderduikers en wapens verborgen en Klaas regelde ook onderduikadressen in de Veluwe. Klaas wist zich uit van de verplichte tewerkstelling in Duitsland te onttrekken. Hij richtte een verzetsgroep op: de Oranje Vrijbuiters.

readMore

De Oranje Vrijbuiters
Het hoofdkwartier van de verzetsgroep zat op de Nieuwegracht 151 in Utrecht. De Oranje Vrijbuiters ontwikkelde zich gedurende oorlog tot een knokploeg, waar ook bonkaarten, blanco persoonsbewijzen en andere middelen verzameld werden. In 1943 werd de groep verraden en in augustus werden de leden opgepakt, waarna ze gevangen werden gezet in het Oranjehotel. Op 28 februari 1944 werden de meeste leden ter dood veroordeeld. Een dag later werden zij op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Na de oorlog werden de verzetsmannen herbegraven op de Begraafplaats Tolsteeg in Utrecht, waar in 1947 een monument werd onthuld.
 

De verscheurde familie Postma 
Klaas kwam uit een gezin dat door de oorlog in tweeën werd gescheurd: hijzelf zat in het verzet, broer Hennie en zijn gezin zaten vast in een kamp in Nederlands-Indië en broers Jacob en Bert zaten bij de NSB en Waffen-SS. Ook broer Joop collaboreerde en vluchtte na de oorlog naar Zuid-Amerika. Alleen zus Frouwkje bleef enigszins neutraal. Het verleden zou de familie altijd blijven kwellen. Contacten waren verbroken, verledens werden doodgezwegen. Dora Postma verbrak zelfs het contact met haar complete schoonfamilie, haar kinderen zullen jarenlang niks van hun vaders familie weten.

Het was de zoon van Joop, Wiebe Postma, die na jarenlange vragen over zijn familie besloot op onderzoek uit te gaan. Zo ontdekte hij zowel het verzetsverleden, als het collaboratieverleden van zijn ooms. En dat de man uit Duitsland, die weleens onder een valse naam naar Nederland kwam, zijn oom Bert was, die bij de SS had gezeten. 
Het leidde tot een grote confrontatie voor Wiebe zelf; zijn vader had alles behalve een schoon verleden.

Lees hier Wiebe's verhaal en bekijk zijn website, waarin hij spreekt over de rauwe en mooie kanten zijn familiegeschiedenis.

exploreArea