Kantoor van de 'Jodenploeg'

Kroonstraat 25

Kantoor van de 'Jodenploeg'
Gezicht op het Hoofdbureau van Politie (Paardenveld) te Utrecht, jaren 30.source: Afkomstig uit Het Utrechts Archief (nr. 122861)

Kantoor van de 'Jodenploeg'

Kroonstraat 25

De agenten van de Centrale Controle, in de volksmond de 'Jodenploeg' genoemd, behoorden tot het team van de Utrechtse politie dat zich bezighield met de handhaving van de Jodenvervolging in de stad. De afdeling was verantwoordelijk voor de naleving van anti-Joodse maatregelen, al stelden de agenten die niet zelf op. De kerntaken waren het handhaven van door Duitsers uitgevaardigde maatregelen en het oppakken van ontdekte Joodse bewoners of onderduikers. Daarnaast kreeg de Centrale Controle de opdracht tot het arresteren van Joden, thuis of op onderduikadressen. Die opdrachten kwamen vanuit de Sicherheitsdienst of de hoofdcommissaris, NSB'er Gerard Kerlen. De Centrale Controle voerde dus vooral opdrachten uit van hogerhand, en handhaafde de bestaande orde. Ze opereerden niet op eigen houtje. De Centrale Controle deed niet mee aan razzia's, wel hebben ze honderden Joden gearresteerd, hun bezittingen afgenomen en deze Joden vervolgens overgeleverd aan de Sicherheitsdienst voor deportatie. Het meest beruchte lid van de Centrale Controle was Jan Smorenburg, ook wel bekend als 'De Schrik van Utrecht'.

readMore

Meer weten over de Centrale Controle en Jan Smorenburg?
Lees het onderzoek van Janine Oosterlo over de broers en politieagenten Jan en Adriaan Smorenburg uit 2020 via deze link.

exploreArea