Julianapark

Amsterdamsestraatweg

Julianapark
Julianapark Zuilen (Utrecht).source: fotograaf Jan ButeijnAll Rights Reserved

Julianapark

Amsterdamsestraatweg

Het Julianapark ligt in de wijk Zuilen en is een van de oud- ste stadsparken van Utrecht. Het park begon in 1903 als de Tuin van Kol. Van Jan Kol, een rijke bankier. Al is ‘tuin’ wat bescheiden uitgedrukt: het had toen al meer weg van een park. Kol hoopte met de aanleg rijke mensen aan te trekken, maar de villa’s en hun bewoners zijn er nooit gekomen.

readMore

Zuilen, dat tot 1954 een zelfstandige gemeente was, werd begin twintigste eeuw een wijk voor arbeiders van bedrijven als staalfabriek Demka en machinefabriek Werkspoor.

Hendrik Copijn uit Groenekan maakte met zijn zoon het ontwerp voor de Tuin van Kol. Eerder had hij het Wilhelminapark in Utrecht-Oost ontworpen en het terrein rond kasteel de Haar in Haarzuilens. Centraal in het ontwerp was de vijver. Eromheen bedacht Hendrik een afwisselend landschap met slingerende paden, nu eens langs bomen, dan weer langs een weids gazon. Op het eerste oog lijkt het park spontaan zo te zijn gegroeid, maar in werkelijkheid is alles tot in de kleinste details uitgedacht. Ook het heuveltje in het park en alle spannende doorkijkjes.

De gemeente kocht het terrein in 1928 van de erfgenamen van Jan Kol en breidde het uit met een speelweide en een theehuis, waar nu een Japans restaurant in zit. Het Julianapark, zoals de voormalige Tuin van Kol is gaan heten, wordt tegenwoordig drukbezocht. Behalve het oude hertenkamp is er nu ook een speel- en dierenweide. Het gebeurt regelmatig dat er daaruit kippen en hanen ontsnappen, die dan vrij rondscharrelen in de wijk.

Tekst: Mathijs Meinderts

exploreArea