Kaart
Menu
Gezicht op de Janskerk op het Janskerkhof te Utrecht uit het zuidwesten, met links van de kerk het gebouwtje van de Hoofdwacht.

Janskerk

Janskerkhof 26

Bijgedragen door

Rijke historie aan het Janskerkhof, en een wereld vol boeken achter het deurtje — Je staat hier voor de Janskerk. Achter dit deurtje zat vroeger de oude universiteitsbibliotheek.

Lees meer over deze plek

De Janskerk is waarschijnlijk rond 1050 gebouwd. Zekerheid hieromtrent ontbreekt, omdat er geen oorkonde van bestaat. Tot 1580 was het de kerk van het kapittel van Sint-Jan. Rondom het Janskerkhof stonden muren, die een afbakening vormden voor de religieuze grond (de zogeheten ‘immuniteit’). Bij de Beeldenstorm van 1580 werd het orgel vernietigd en kwam er een einde aan de Janskerk als kapittelkerk, omdat het rooms-katholicisme verboden werd.

In 1584 kreeg de kerk een nieuwe functie als stadsbibliotheek. Begin 17de eeuw ontving de bibliotheek een gift van de Utrechtse advocaat Evert van de Poll. De boekencollectie groeide hiermee van 600 tot ongeveer 1500 boeken. Bij de oprichting van de universiteit van Utrecht in 1636 werd de stadsbibliotheek samengevoegd met de universiteitsbibliotheek. Deze werd later verplaatst naar de Wittenvrouwenstraat.

In 1656 werd de Janskerk weer gebruikt als kerk. Boven de ingang van de voormalige stadsbibliotheek is nog een koperen plaatje te vinden met een beknopte geschiedenis van de kerk.

Sinds 1998 wordt de Janskerk verhuurd voor onder andere congressen, concerten en diploma-uitreikingen van de Universiteit Utrecht. Dit is tot op de dag van vandaag nog altijd een optie. Ook is er elke week een kerkdienst van de oecumenische geloofsgemeenschap.

Interieur van de Janskerk te Utrecht: de Antoniuskapel met rechts een doorkijk naar het schip, uit het westen.
Creative Commons Licence

Met dank aan: Caroline Pelser, huizenaanhetjanskerkhof.nl

Kaart

Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine
© 2023 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine