Jan van Nassau

Domplein

Jan van Nassau

Jan van Nassau

Domplein, Utrecht

Midden op het Domplein vind je dit klassieke standbeeld. De afgebeelde persoon, Jan van Nassau, speelde een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis. ‘Wilhelmus van Nassouwe, ben ik, van Duitsen bloed.’ Deze eerste regel van ons volkslied kennen we allemaal, maar hoe goed kennen we eigenlijk de geschiedenis van ons land?

readMore

Willem van Oranje, Vader des Vaderlands, zal de meeste Nederlanders wel bekend voorkomen. Zijn jongere broer, Jan van Nassau, speelde echter ook een belangrijke rol in de eenwording van ons land. Hij was betrokken bij de vorming van de Unie van Utrecht in 1579 – voorloper van de huidige Nederlandse staat.

Zijn standbeeld op het Domplein werd op 15 oktober 1883 feestelijk onthuld aan de inwoners van Utrecht. Koning Willem III was aanwezig bij deze speciale gelegenheid. Ook Utrechters konden het grote feest bijwonen voor 2,50 gulden (omgerekend naar vandaag de dag zo’n €28,52), mits zij in ‘officiëel costuum’ zouden arriveren. Kinderen konden de festiviteiten gratis bijwonen.

Behalve over de ontstaansgeschiedenis van Nederland vertelt dit standbeeld ook iets over het groeiend nationalisme in de negentiende eeuw. Toen waren dit soort klassieke monumenten enorm populair.

exploreArea