Huis van Quint Ondaatje

Lange Nieuwstraat 18

Huis van Quint Ondaatje

Huis van Quint Ondaatje

Lange Nieuwstraat 18

Je staat hier voor het huis waar de Sri-Lankaanse-Nederlandse Quint Ondaatje eind achttiende eeuw in zijn kamer grootse plannen voor een revolutie smeedde.

readMore

Quint Ondaatje (1758-1818) heette voluit Pieter Philips Jurriaan Quint Ondaatje. Hij was de zoon van Willem Ondaatje, een Tamil, die dominee was op het eiland Ceylon (nu Sri Lanka) en Hermina Quint, uit Amsterdam. Ondaatje had de naam Quint van zijn moeder aangenomen. Vanwege zijn gemengde afkomst had Ondaatje een donkere huidskleur.

Deze patriot was een van de belangrijkste vrijheidsstrijders tijdens de ‘Bataafse Revolutie’, die plaatsvond tussen 1795 en 1801. In die periode werden de fundamenten voor het Nederland van vandaag gelegd: het ontstaan van mensenrechten, de scheiding van kerk en staat en de invoering van een Grondwet. Quint was charismatisch, vocht voor de democratie en zijn pen was machtiger dan vele zwaarden. Hij wist steeds weer ontevreden Utrechters aan te sporen in actie te komen tegen de ‘orangistische’ machthebbers (aanhangers van de stadhouder-prins van Oranje). Wie weet hoeveel plannen hij wel niet beraamde in dat kamertje en wat voor grote revoluties daar uit voort hadden moeten komen?

Ondaatje zou een belangrijke rol gaan spelen tijdens de Bataafse revolutie. Wat er toen precies gebeurde en welke rol Ondaatje had, lees je op deze pagina.

exploreArea