Gasthuis Leeuwenbergh

Servaasbolwerk 1a

Gasthuis Leeuwenbergh

Gasthuis Leeuwenbergh

Servaasbolwerk 1a, Utrecht

Je staat hier tegenover de singel, waar een groot gebouw staat met hoge ramen en een mooie trap. Veel mensen zijn de trap opgelopen, maar konden de trap niet meer af... het gebouw was vroeger een pesthuis, waar zieken werden opgevangen.

readMore

'Pandemie' is sinds 2020 niet meer weg te denken uit ons vocabulaire. Maar epidemieën zijn eeuwenoud. Nederland heeft lang moeten strijden tegen besmettelijke ziektes als de pest. In 1567 werd er voor pestlijders een gasthuis gebouwd: het Leeuwenbergh. Gasthuizen waren bedoeld voor de opvang van armen, zieken, bejaarden of daklozen in de middeleeuwen. Eén van de ergste Utrechtse pestuitbraken vond plaats in 1636, waarbij het Leeuwenbergh gasthuis vol lag en 15 procent van de Utrechtse bevolking stierf. Het Leeuwenbergh werd voor het laatst als pesthuis gebruikt in 1636. Er werden zeventig mensen behandeld, een vol gasthuis. Dit was meteen de laatste keer dat Leeuwenbergh als pesthuis werd gebruikt.

Het gebouw heeft momenteel een nieuwe eigenaar. De Israëlische muzikant Gavriel Lipkind gaat het gebouw inrichten als centrum voor kamermuziek, genaamd ConcertLab, een high-tech filmstudio voor klassieke muziek, een concertzaal met mogelijkheid tot verhuur, en zorgt voor distributie van muziekvideo’s. Inspirerende musici worden hier uitgenodigd om hun favoriete muziek op een geheel nieuwe wijze vast te leggen op video. Ook pandemieproof vanuit huis te bekijken. Zo komen het lab en het gasthuis toch allemaal weer een beetje samen.

exploreArea