Kaart
Menu
Stolpersteine voor de familie Ullmann-Fleischmann
All rights reserved.

Familie Ullmann-Fleischmann

Händelstraat 48

Bijgedragen door

In juni 1941 woonden er een hele familie op dit adres. Een overgrootmoeder. Haar zoon en zijn vrouw, hun ongetrouwde zoon en hun dochter en haar gezin, een man en twee kinderen. Vier generaties, zeven mensen. Slechts één van hen zou de oorlog overleven.

Lees meer over deze plek

De familie kwam uit Duitsland en is, zoals velen, hun land ontvlucht vanwege het toenemende antisemitisme. Fanny Schweitzer-Fleischmann (1855) was de moeder van Ida Fleischmann-Schweitzer (1880). Zij was getrouwd met Nathan Fleischmann (1874). Zij hadden twee kinderen, Siegfried (1905) en Edith Fleischmann-Ullmann (1912). Edith was getrouwd met Ernest Ullmann (1904), zij hadden twee kinderen, Ellen Wilhelmina (1939) en Rolf Dirk (1943).
Nathan was veehandelaar, lid van de gemeenteraad in Ebelsbach, tijdelijk tweede burgemeester en bestuurder van de Joodse gemeente. Hij was tijdens de Kristallnacht opgepakt en had gevangengezeten. Met zijn familie vluchtte hij in 1939 naar Nederland. Zoon Siegfried was koopman.

De familie is opgepakt en gedeporteerd en werd daarbij uit elkaar gerukt. Edith was toen hoogzwanger, zij is op 31 maart 1943 bevallen van Rolf in Westerbork. Nathan, Ida, Ernest, Edith, Rolf en Ellen werden op transport gesteld naar concentratiekamp Theresienstadt. Nathan stierf op 69-jarige leeftijd in Theresienstadt in 1944. Edith werd gescheiden van haar kinderen; Ida en haar kleinkinderen Ellen en Rolf werden op 8 oktober 1944 vermoord in Auschwitz. Ze werden 64, 5 en 1 jaar oud. Edith werd op 9 oktober vermoord in Auschwitz-Birkenau in 1944, zij werd 31 jaar. Fanny werd in 1943 vermoord in Sobibór op 87-jarige leeftijd. Siegfried kwam in 1943 om in kamp Vught, op 37-jarige leeftijd.

Alleen Ernest overleefde de deportatie. Hij hertrouwde na de oorlog met een Joodse vrouw die eveneens een kamp had overleefd en haar echtgenoot was verloren. Hij emigreerde en werd 83 jaar oud, maar heeft zijn familie altijd moeten missen.

 

Bron: Joods Monument
Informatie over Fanny, Nathan, Ida en Siegfried Fleischmann
Informatie over Ernest, Edith en Rolf en Ellen Ullmann
 

Kaart

Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine
© 2023 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine