Kaart
Menu
fotograaf Jan Buteijn
All rights reserved.

De Neude

Neude

Bijgedragen door

Het is 'de Neude' niet 'het Neude'! — De Neude is één van Utrechts bekendste plekken in het centrum en niet alleen dankzij Monopoly. Het wordt omringd door gezellige terrassen, geterroriseerd door geparkeerde fietsen en ligt vlak achter de Oudegracht. Daarnaast staat de huidige bibliotheek en het voormalige postkantoor hier. Wat weet jij allemaal van de Neude?

Lees meer over deze plek

Tegenwoordig is de Neude een van de gezelligste plekken van de stad. In de zomer verandert zo’n beetje heel het plein in één groot terras.
In de vroege middeleeuwen was het nog een drassige, laaggelegen plek. Daar komt de naam ook vandaan: ‘hnodi’ is Oudnederlands voor laagte. Van lieverlee veranderde de naam in de Neude. ‘Neu’ mag ook, als je maar ‘dé Neude’
zegt – en niet ‘hét Neude’!
In de middeleeuwen werd de Neude gebruikt als veemarkt en was het de plek waar riddertoernooien werden gehouden. Vanaf 1465 werd de Neude regelmatig opgehoogd en verhard. Zo ontstond er een stadsplein waar markten werden gehouden, zoals de korenmarkt.
Tot het einde van de zeventiende eeuw was de Neude ook de plek waar misdadigers werden bestraft. Moordenaars eindigden aan de galg, heksen en ketters op de brandstapel, en bedriegers lieten het leven in een ketel met kokende olie.
Tussen de Oudegracht en de Neude stond in de middeleeuwen het Ceciliaconvent, een nonnenklooster. In 1647 maakte het plaats voor de Munt, waar de munten werden geslagen – tot in 1911 de Munt naar de Leidsekade verhuisde. De Munt aan de Neude werd gesloopt, en in plaats daarvan kwam het hoofdpostkantoor van Utrecht, ontworpen door archi- tect Joseph Crouwel jr.
Het imposante gebouw, met een schitterend hoog, paraboolvormig plafond, staat er nog steeds, maar het heeft wel een andere functie. Het post- kantoor heeft plaatsgemaakt voor onder andere een Albert Heijn, boek- handel Broese en de Openbare Bibliotheek. Toch kun je aan van alles nog zien dat het gebouw, dat nu Post Utrecht heet, vroeger een postkantoor was. Ga in de hal van de bibliotheek maar eens op zoek naar de beelden die verwijzen naar de werelddelen en de (post)duiven in het metselwerk.
Zelfs zonder ooit in Utrecht te zijn geweest kun je trouwens op de Neude staan. Het is namelijk een van de drie Utrechtse straatnamen op het Monopolybord.

Tekst: Mathijs Meinderts

Kaart

Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine
© 2023 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine