Kaart
Menu
fotograaf Jan Buteijn
All rights reserved.

De Kanaalstraat in Lombok

Kanaalstraat

Bijgedragen door

Een wandeling door de Kanaalstraat in Lombok is een wereldreis in eigen stad. Het wemelt er van de kleurrijke winkels en lekkere eettentjes – van Antilliaans tot Surinaams, van Turks tot Marokkaans.

Lees meer over deze plek

Lombok is een van de eerste Utrechtse wijken die buiten het oude centrum zijn gebouwd. De wijk had toen nog geen naam, maar er was al wel een Lombokstraat, en gaandeweg werd dat de naam voor de hele wijk.

Lombok is ook de naam van een Indonesisch eiland in de Indische Oceaan. Toen de wijk werd gebouwd, aan het eind van de negentiende eeuw, was het eiland nog onderdeel van Nederlands-Indië. De straatnamen in Lombok herinneren aan de koloniale geschiedenis van Nederland. Het was een periode waarop we lang trots waren, maar inmiddels schamen we ons ervoor. Bij het in bezit nemen en in bezit houden van de koloniën vielen in de loop van de tijd honderdduizenden onschuldige slachtoffers.

Lombok was een echte arbeiderswijk. Veel mannen vonden werk in de bedrijven aan het Merwedekanaal. Van die industrie is nu weinig meer over. In de jaren zestig had Nederland een tekort aan arbeiders voor zwaar en vuil werk en werden er mensen uit het buitenland aangetrokken – met name Turken en Marokkanen. Ze kwamen te wonen in wijken als Lombok,
waar de huizen betaalbaar waren.

Met hun komst kwam ook de islam naar Lombok. In 2015 werd op de kop van Lombok de grootste moskee van Nederland gebouwd: de Ulu Camii, Turks voor ‘grote moskee’. Het is de enige moskee in Nederland die een plein heeft, net zoals veel kerken. De twee torenhoge minaretten zijn van veraf zichtbaar. ‘s Avonds worden ze van binnenuit verlicht. Op bijzonde- re dagen krijgen ze een ander kleurtje, zoals op Koningsdag. Dan kleuren ze... oranje.

Tekst: Mathijs Meinderts

Kaart

Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine
© 2023 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine