Kaart
Menu
Huizen aan de Burgemeester van Tuyllkade, jaren vijftig.
Creative Commons Licence

De Burgemeester van Tuyllkade (even zijde)

Burgemeester van Tuyllkade

Bijgedragen door

Baron F.C.C. van Tuyll van Serooskerken was van 1916 tot 1931 burgemeester van Zuilen. Hij zette zich in het verleden vaak in voor de inwoners van Zuilen en daarom werd deze kade als eerbetoon naar hem genoemd. Voor de Tweede Wereldoorlog was alleen de even zijde van de Burgemeester van Tuyllkade bebouwd, maar na de oorlog veranderde dat. In 1948 werden 63 beneden- en 63 bovenwoningen gebouwd, ontworpen door architect W.C. van Hoorn. Deze woningen waren nog niet eerder gebouwd en zouden aan 126 gezinnen woonruimte bieden. De benedenwoningen waren geschikt voor zeer kleine gezinnen en de bovenwoningen hadden dezelfde ruimte, plus een kleine slaapkamer en een zolder met zolderkamer. Er woonden allerlei mensen in deze straat en er waren verschillende winkels. Zo was er bijvoorbeeld een amateurkunstenaar die op nummer 6 woont, een bakker op nummer 8, een drummer die de muren van zijn slaapkamer op nummer 40 bis geluidsdicht had gemaakt, de eerste pastorie voor St. Salvatorkerk op nummer 60 bis, een ijssalon, een melkwinkel en een sigaren- en sigarettenwinkel. De laatste paar gebouwen werden gebruikt als dierenspeciaalzaak genaamd Speelberg, die in 2018 na bijna 50 jaar operationeel te zijn geweest, de deuren sloot.

Lees meer over deze plek

Wist je dat...

  • ...het publiek het parcours kon betreden vanaf de St.-Bernulfstraat en dat erzoveel mensen op de Ronde van Zuilen afkwamen dat er meer mensen op de Burgemeester van Tuyllkade zeiden te wonen dan er in heel Zuilen woonden?
  • ...verkeerstechnische maatregelen het uiteindelijk onmogelijk maakten om de Ronde van Zuilen op de Burgemeester van Tuyllkade te blijven organiseren?

Lees het hele verhaal achter deze straat hier.

Kaart

Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine
© 2023 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine