Kaart
Menu
fotograaf Jan Buteijn
All rights reserved.

Castellum Hoge Woerd / Leidsche Rijn

Hoge Woerdplein 1

Bijgedragen door

Je kunt het je misschien maar moeilijk voorstellen, maar waar nu de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn ligt, liepen zo’n tweeduizend jaar geleden Romeinse soldaten rond. Net als in het hart van het huidige Utrecht hadden de Romeinen er een fort gebouwd. Een castellum – zo noemden ze dat. Ons woord ‘kasteel’ is ervan afgeleid.

Lees meer over deze plek

Het castellum op de Hoge Woerd maakte deel uit van een hele reeks aan forten, wachttorens en wegen die de grens van het Romein- se Rijk markeerden. Die grens liep van Noord-Engeland tot aan de Zwarte Zee en van Turkije tot aan Marokko en werd door de Romeinen ‘limes’ genoemd. In Nederland liep de grens langs de rivier de Rijn, die dwars door het huidige stadscentrum van Utrecht richting de zee stroomde. De Rijn vormde een natuurlijke grens en was van belang voor transport, onder andere van soldaten op weg naar Engeland, een land dat de Romeinen ook wilden veroveren.

De aanwezigheid van de Romeinen zorgde voor veel veranderingen. Behalve hun geloof introduceerden ze ook nieuwe bouwmaterialen, zoals bakstenen en dakpannen. Ze beschikten over technieken om bijvoorbeeld vloerverwarming aan te leggen, en onder de Romeinen veranderde zelfs hoe er werd gekookt en wat er werd gegeten. Ze namen onder andere olijf- olie mee, en kippen en konijnen.

Sinds 2015 staat Castellum Hoge Woerd op de plek waar vroeger het Romeinse fort lag. Hier kun je het verleden in duiken. Er is een compleet Romeins schip te zien en je mag zelf aan de slag als archeoloog. Ook buiten het museum verwijst de omgeving nog naar het verleden. Zo zijn de heuvel- tjes langs het gebouw een verwijzing naar de vroegere loop van de rivier, en kun je de contouren van een Romeins badhuis bewonderen.

Het Nederlandse deel van de limes is zo bijzonder dat het sinds 2021 Werelderfgoed is.

Tekst: Mathijs Meinderts

Kaart

Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine
© 2022 Utrecht Time Machine
Geolocatie wordt niet ondersteund door jouw browser
Je hebt geen toestemming gegeven voor geolocatie
Informatie voor geolocatie is niet beschikbaar
Geolocatie ophalen duurde te lang
Onbekende fout: probeer opnieuw
Utrecht
Time Machine