Burgemeester Norbruislaan

Burgemeester Norbruislaan

Burgemeester Norbruislaan
De Burgemeester Norbruislaan.source: Museum van Zuilen

Burgemeester Norbruislaan

Burgemeester Norbruislaan

De Burgemeester Norbruislaan is vernoemd naar Obbe Norbruis, de laatste burgemeester van Zuilen voordat het werd geannexeerd door Utrecht in 1954. Norbruis stond bekend om zijn inzet voor de rechten van werklozen en tewerkgestelden in Zuilen, in het bijzonder in de crisisjaren tussen 1930 en 1940. De laan maakt deel uit van het ontwerp van stedebouwkundige Berlage en loopt van de J.M. de Muinck Keizerlaan tot de grens met de gemeente Stichtse Vecht, langs flats en sportvelden van voetbalverenigingen. In het plan van Berlage werd de oude en, bochtige Daalseweg werd door de Burgemeester Norbruislaan, de Burgemeester van Tuyllkade en de Prins Bernhardlaan ‘gekanaliseerd’. Zo komt het dat ‘De Parel van Zuilen’, het voormalig gemeentehuis van Zuilen, nú aan de Burgemeester Norbruislaan ligt. Een passende plek.

readMore

Wist je dat…

  • …Obbe Norbruis eerder burgemeester was van Oud- en Nieuw Schoonebeek (Drenthe) voordat hij in 1935 burgemeester werd van Zuilen?
  • …de flats langs de Burgemeester Norbruislaan zijn ontworpen door de Zuilense gemeente-architect W.C. van Hoorn en gebouwd door het bouwbedrijf van C. Plomp?
  • …de voetbalclub Elinkwijk, opgericht in 1919 en gevestigd in Zuilen, op de sportvelden langs deze laan speelt?

Lees het hele verhaal achter deze straat hier.

exploreArea