Bloemenmarkt op het Janskerkhof

Janskerkhof

Bloemenmarkt op het Janskerkhof

Bloemenmarkt op het Janskerkhof

Janskerkhof

readMore

Een kerkhof midden in de stad? Hoe verzin je het!
Toch is het minder vreemd dan je misschien denkt dat het Janskerkhof pal in het centrum van Utrecht ligt. In de
middeleeuwen was het heel normaal om naast de kerk te worden begraven. De allerrijksten werden zelfs ín de kerk begraven.
De Janskerk is genoemd naar Johannes de Doper, die de komst van Christus aankondigde. Ook een aantal straten rond het Jans- kerkhof hebben ‘Jan’ in de naam.
De Janskerk is een van de oudste kerken van Utrecht. Hij stond er al in de elfde eeuw. Maar mensen uit die tijd zullen niet veel meer van de kerk herkennen. In de loop der tijd is er namelijk heel wat aan het gebouw veranderd.
En niet alleen het uiterlijk van de kerk veranderde, maar ook het gebruik ervan. Zo deed het gebouw vanaf de zeventiende eeuw een poos dienst als (stads)bibliotheek. En nadat het leger van Napoleon in 1813 was verslagen, werd de kerk ook een tijd gebruikt als kazerne voor Russische en Pruisische soldaten. Tegenwoordig worden er in de Janskerk regelmatig lezingen, concerten en tentoonstellingen gegeven.
Sinds 1837 is het Janskerkhof de plek voor de zaterdagse bloemen- en plantenmarkt. Aan het eind van iedere marktdag worden er bij het standbeeld van Anne Frank, bij de ingang van de kerk, bloemen neergelegd. Een mooie traditie, die ooit is begonnen bij de leden van de U.V.S.V., de enige vrouwelijke studentenvereniging van Nederland.

Tekst: Mathijs Meinderts

storiesForLocation

De Laatste Heks

exploreArea