Barthold Entesstraat

Barthold Entesstraat

Barthold Entesstraat
Flatgebouw Sweserengh aan de Barthold Entesstraat, rond de eeuwwisseling.source: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 23307. Fotograaf K. Visser.

Barthold Entesstraat

Barthold Entesstraat

De Barthold Entesstraat in Utrecht is vernoemd naar een luitenant onder de watergeuzen die leefde van 1538-1580. De straat maakte deel uit van het complex woningen van woningbouwvereniging ‘Utrecht’, dat vanwege het socialistische karakter van de bewoners de bijnaam ‘De Rode Bouw’ kreeg. Hoewel er weinig bekend is over de geschiedenis van de straat, vond er in 1948 een grote demonstratie plaats ter gelegenheid van het 12½-jarig bestaan van de Vereniging Vrijwillige Brandweer Zuilen, waarbij de bewoners van de Barthold Entesstraat eerste rang kaartjes kregen. Op het terrein voor hun huizen werden ook verschillende jaren een kermis georganiseerd. Een opvallend verhaal over de straat uit de Tweede Wereldoorlog is dat van de familie Van der Wel, die na de oorlog vertelde over hun ondergrondse schuilplaats die was ingericht als een echt huis. Ze kwamen de oorlog goed door en ruilden eten voor batterijen bij de plaatselijke batterijenfabriek 'Herberold' van de 'Witte Kat' batterijen.

readMore

Het verhaal over de familie Van der Wel in de Tweede Wereldoorlog door Jaap Post:

Naast ons huis in de Barthold Entesstraat woonde de familie Van der Wel. Zij woonden op nummer 3 en wij op nummer 4. Na de oorlog hoorden wij dat de heer Van der Wel ‘‘bij de ondergrondse was’’. De heer des huizes had altijd wel wat nieuws. Toen de oorlog afgelopen was, vertelde hij hoe alles ondergronds eruitzag. Ik heb het zelf mogen zien: alle muren waren van steen en het was ingericht als een echt huis. Je moest door twee muren heen, en de doorgangen waren afgesloten door stapels turven. Die stapels konden iets gedraaid worden en dan kwam je in een ruimte met een tafel, stoeltjes, vloerkleed en lampen. ’s Avonds ging de familie bovengronds ‘‘luchten’’ en daarna sliepen zij onder de grond. Zij zijn de Tweede Wereldoorlog goed doorgekomen, iedereen heeft het overleefd. De heer Van der Wel kwam wel eens bij de batterijenfabriek ‘‘Herberold’’ (van de ‘‘Witte Kat’’ batterijen). Wij mochten ook wel eens mee. Daar ruilden we eten voor wat van die batterijen.

Lees het hele verhaal achter deze straat hier.

exploreArea