Academisch Ziekenhuis Utrecht

Catharijnesingel 101

Academisch Ziekenhuis Utrecht

Academisch Ziekenhuis Utrecht

Catharijnesingel 101

Je staat hier voor het voormalige ziekenhuiscomplex van de universiteit van Utrecht en de stad Utrecht. Nu lopen veel mensen hier een rondje langs de singel, of maken een fijne wandeling op het trottoir. Zo'n vijftig jaar geleden was dat wel anders: kun jij je hier langsrazende ambulances voorstellen?

readMore

Dit ziekenhuiscomplex werd in 1871 geopend. Het strekte zich uit vanaf de spoorlijn bij het Centraal Station tot aan de Catharijnesingel. Voor die tijd zat de voorganger van dit ziekenhuis aan de Lange Jufferstraat 10B. Het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU) werd daar in 1817 gesticht als eerste academische ziekenhuis van Nederland.

In 1924 gingen de stad Utrecht en de universiteit van Utrecht een nauwe samenwerking aan, waardoor de naam van het complex veranderde in Stads- en Academisch Ziekenhuis Utrecht (SAZU). In 1971 stopte deze samenwerking, waardoor de naam weer AZU werd.

Het AZU verhuisde naar De Uithof in 1989. Tien jaar later fuseerde het AZU met het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), het Ooglijdersgasthuis (OLGH), de afdeling Bijzondere Tandheelkunde van de faculteit Tandheelkunde en de Medische faculteit van de Universiteit Utrecht (MFU) en het Militair Hospitaal. Vanaf dat moment, in 1999, spreken we van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht.

Dit imposante gebouw aan de Catharijnesingel is tegenwoordig een appartementencomplex.

exploreArea