Academiegebouw

Domplein 29

Academiegebouw

Academiegebouw

Domplein 29, Utrecht

Voor je staat het Academiegebouw. Misschien wel het belangrijkste gebouw van de Universiteit Utrecht. Nu je hier zo staat op het Domplein, kijk dan eens goed om je heen. Vind je het Academiegebouw passen op het plein?

readMore

Verstopt in een hoekje van het Domplein staat een gebouw... en niet zomaar een gebouw. Misschien wel het belangrijkste gebouw in de geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Veel belangrijke professoren hebben door deze gangen gelopen. Vandaag de dag is de link tussen de universiteit en het Academiegebouw nog sterk aanwezig. Afstudeerceremonies worden in de Aula gehouden, net als veel andere plechtigheden.

Onder het Academiegebouw door lopen de oude lijnen van het Romeinse Castellum. Ten zuiden van het Domplein is deze lijn nog steeds zichtbaar (als je richting de Lange Nieuwstraat loopt). In het oudste deel, het Auditorium uit 1462, studeren al eeuwenlang duizenden Utrechtse studenten af. Toen de universiteit werd opgericht, in 1636, kreeg zij het Auditorium cadeau van de stad. Dank je wel, Utrecht! Steeds meer mensen gingen studeren en de zoektocht naar een geschikt universiteitsgebouw was begonnen... Bij haar 250 jaar bestaan in 1886 kreeg de universiteit het universiteitsgebouw cadeau van de Utrechtse burgers en de gemeente.

Het Academiegebouw is voor iedereen toegankelijk. Er worden ook rondleidingen aangeboden. Naast het Academiegebouw zit de Pandhof. De tuin van de Pandhof gebruikten monniken om bij de vergaderzaal van het Academiegebouw te komen (de Kapittelzaal). De Pandhof ziet eruit alsof het rechtstreeks uit Harry Potter komt. Staat de deur open? Schroom dan niet om een kijkje binnen te nemen.

exploreArea