Vredenburg

Vredenburg

Vredenburg

Vredenburg

Vredenburg

readMore

Het Vredenburg heeft een rijke geschiedenis. Het begon met de bouw van een klooster gewijd aan de Heilige Catharina. Hoog Catharijne, de naam van het overdekte winkelcentrum dat grenst aan het Vredenburg, herinnert daar nog aan.Het klooster maakte in de zestiende eeuw plaats voor kasteel Vredenburg. Dat gebeurde op bevel van de Habsburgse keizer Karel V, die toen de baas was over een groot deel van Europa en zelfs een deel van Zuid-Amerika. Kasteel Vredenburg was vooral bedoeld om de Utrechtse bevolking onder de duim te houden. Een deel van hen was namelijk niet blij dat Karel V in 1528 ook hun stad had ingelijfd. Het kasteel stond dan ook wel bekend als dwangburcht.

Toen de Spaanse bezetters tijdens de Nederlandse Opstand verdreven waren, was de bevolking van Utrecht bang dat het kasteel in de toekomst opnieuw zou worden gebruikt als dwangburcht. Het kasteel moest worden gesloopt, vonden ze. Dat gebeurde op initiatief van een groep Utrechtse vrouwen onder aanvoering van Trijn van Leemput. Op 2 mei 1577 sloopten ze wat stenen uit de burcht, waarmee ze het sein gaven om heel het kasteel af te breken. Resten van het kasteel zijn tijdens werkzaamheden en archeologisch onderzoek blootgelegd. Delen daarvan zijn te zien in de fietsenstalling en in de parkeergarage van het Vredenburg. Onder Hoog Catharijne, langs de nieuw uitgegraven singel, kun je nog een deel van een oude geschutstoren bewonderen.

Na het afbreken van kasteel Vredenburg werden er markten gehouden. Die functie heeft het Vredenburg nog altijd. Het plein is in 2020 opnieuw bestraat met kleurige mozaïeken van onder andere vis- en groentenproducten die je op de markt kunt kopen. Het Vredenburg is ook cultureel een belangrijke plek. In het verleden stond hier de stadsschouwburg en eind jaren zeventig verrees het Muziek- centrum. In 2014 werd het grotendeels gesloopt en opnieuw opgebouwd tot het huidige TivoliVredenburg.

Tekst: Mathijs Meinderts

exploreArea